Digitala medier – från radioapparaten till webben

Sveriges Radios lyssnare ändrar sitt sätt att lyssna på radio. För många lyssnare gäller fortfarande den klassiska radion på FM-bandet – man ser i en tablå att ett program sänds på en speciell tid i en speciell kanal – på med radion och lyssna!

De senaste åren har dock många lyssnare vant sig vid att själva kunna bestämma när de vill lyssna på ett program, om de vill pausa eller höra det igen – något som möjliggjorts av att programmen läggs ut på webben.

Henrik Tornberg jobbar som konceptutvecklare av digitala medier. Henrik beskriver sitt yrke som ett mellanting mellan journalist och programutvecklare.

Som konceptutvecklare bygger Henrik mallar som de enskilda programmen sedan fyller med innehåll. När mallarna byggs försöker SR nu att få till enklare design, baserat på att användarna har ett primärt mål med att söka upp en webbsida på SR – att lyssna på programmet. Man jobbar också för att göra sidan så att den ska fungera bra oberoende av skärmstorlek – designen utgår från att den ska vara bra på en mobilskärm.

Om vi vill dela ett program på t.ex. facebook eller på en blogg som denna kan vi göra det.

I princip allt som sänts sedan 2007 finns att nå via SR:s sida.

Mer om hur du söker program och vilka program du kan hitta på SR har vi samlat här: Hitta och dela program

Diskussioner om och nyheter i den tekniska utvecklingen på SR:s webb kan följas på Utvecklingsbloggen