Språkhistoria

Svenska språkhistoria ligger som kursmoment i gymnasiets kurs svenska 3. Det finns några avsnitt av programmet Språket som har extra fokus på språkhistoriska frågor. Genom att använda sökfunktionen uppe till höger på Sveriges radios webbsida hittar man lätt lämpliga avsnitt. Det här avsnittet lyssnar mina elever på.

Ungdomskanalen Metropol

Sveriges Radio har två ungdomskanaler som sänder lokalt, Din gata i Malmö och Metropol 93,8 i Stockholm. Deras sändningar går bara ut lokalt men finns på nätet för oss i övriga världen.

Under vårt besök på Sveriges Radio träffar vi Anna Alexandersson och Emilia Melgar från Metropol. Målgruppen är åldrarna 15-25 med tydligast fokus på 17-årsåldern. Radiosändningen är egentligen bara en pusselbit i den helhet kanalen är och den plats den tar i lyssnarnas vardag och de berättar om hur man jobbar med att nå och ta intryck av sina lyssnare på olika vägar. Man är väldigt aktiv på sociala medier och informationsflödet går åt båda håll med att hela tiden nge svar och respons i sociala medier och att mycket av det som kommer in via Facebook, Twitter, mail, telefon eller andra medier påverkar och om möjligt tas med i sändning. Eftermiddagens sändningar bygger i princip på sådant som kommit in under dagen.

Image

Regelbundet har man en särskild satsning på något tema. Ett aktuellt exempel är kampanjen # Hur känns det? som tar upp vardagsrasism och människors behov av att berätta sin egen historia. Dessa större satsningar står på tre ben: radioprogrammet, sociala medier och IRL -event. # Hur känns det? byggde mycket på sociala medier. Teasers där kändisar berättar om hur de mött rasism, frågor som läggs ut och diskussioner som kommer igång. Samtidigt som radioprogram görs finns man på gator och torg och låter människor berätta hur de har känt, och berättelserna samlas  på väggar som på bilden ovan. Filmer som denna finns att tillgå på youtube, och kan utgöra både diskussionsunderlag och inspiration till eget berättande.

Radioprogrammen tar upp olika aspekter på rasism och finns att lyssna på på hemsidan och i apparna. Metropol har en särskilt tema-sajt där allt är samlat och lätt att hitta. Till exempel finns denna paneldebatt om rasism och diskriminering i nöjes- och krogvärlden på ungefär en kvart är en superbra utgångspunkt för att diskutera detta vidare i klassrummet.

/Maja Olsson