Vetenskapsradion Klotet

Marie-Louise Kristola, programledare för Klotet, tog emot oss på plan 6 i radiohuset när vi gjorde vårt studiebesök 14 februari. Hon berättade hur man utvecklat sin publikkontakt med facebookgrupp, twitter, blogg och plats på Sveriges Radios hemsida. De har nu en ”storredaktion” på över 2000 personer. Varje dag berättar hon på programmets facebooksida vad hon och programmets producent Johan Bergendorff och reporten Pelle Zettersten gör. Genom att ha alla personer i storredaktionen som resurs får redaktionen in massor av tips på ämnen att ta upp och personer att intervjua mm.

Jag berättade sedan vilken nytta jag haft av Klotet som omvärldsbevakare, kompetensutveckling och öppen lärresurs när det gäller min undervisning i naturkunskap.

Bo Hellström och Åse Möller föll sedan in och berättade vad vårt samarbete med Klotet betytt för vår utveckling av Global profil.

Eleverna Paulina Bäckström, Rut Näsman och Hanna Marelius fick sedan berätta hur det var att göra radiodagböcker och deras syn på skolans möjligheter med radion som öppen lärresurs och ljud som redovisningsform.

 

/Dan Frendin

Vad gör radioteatern just nu?


Du har väl hört talas om Raoul Wallenberg, Martin Luther King eller Moder Teresa. Men har du hört talas om Per Anger, Miguel Serveto eller “Mother” Jones? Världshistorien är full av människor som kämpat mot förtryck och för mänskliga rättigheter. ”Världshistorien” är också en serie dramatiseringar i Radioteatern om 365 viktiga personer som ägnat sina liv åt att göra insatser för sin om värld. 365 pjäser – en om dagen – under hela 2013.

Radioteatern, tillsammans med Forum för Levande historia, uppmärksammar Raoul Wallenberg- året 2013 med serien “Världshistorien” och en almanacka där varje person presenteras kort. Lyssna! Och fundera: vilket ansvar har jag för att ta hand om mina medmänniskor?

Jörgen Hedman