Språkhistoria

Svenska språkhistoria ligger som kursmoment i gymnasiets kurs svenska 3. Det finns några avsnitt av programmet Språket som har extra fokus på språkhistoriska frågor. Genom att använda sökfunktionen uppe till höger på Sveriges radios webbsida hittar man lätt lämpliga avsnitt. Det här avsnittet lyssnar mina elever på.

Ungdomskanalen Metropol

Sveriges Radio har två ungdomskanaler som sänder lokalt, Din gata i Malmö och Metropol 93,8 i Stockholm. Deras sändningar går bara ut lokalt men finns på nätet för oss i övriga världen.

Under vårt besök på Sveriges Radio träffar vi Anna Alexandersson och Emilia Melgar från Metropol. Målgruppen är åldrarna 15-25 med tydligast fokus på 17-årsåldern. Radiosändningen är egentligen bara en pusselbit i den helhet kanalen är och den plats den tar i lyssnarnas vardag och de berättar om hur man jobbar med att nå och ta intryck av sina lyssnare på olika vägar. Man är väldigt aktiv på sociala medier och informationsflödet går åt båda håll med att hela tiden nge svar och respons i sociala medier och att mycket av det som kommer in via Facebook, Twitter, mail, telefon eller andra medier påverkar och om möjligt tas med i sändning. Eftermiddagens sändningar bygger i princip på sådant som kommit in under dagen.

Image

Regelbundet har man en särskild satsning på något tema. Ett aktuellt exempel är kampanjen # Hur känns det? som tar upp vardagsrasism och människors behov av att berätta sin egen historia. Dessa större satsningar står på tre ben: radioprogrammet, sociala medier och IRL -event. # Hur känns det? byggde mycket på sociala medier. Teasers där kändisar berättar om hur de mött rasism, frågor som läggs ut och diskussioner som kommer igång. Samtidigt som radioprogram görs finns man på gator och torg och låter människor berätta hur de har känt, och berättelserna samlas  på väggar som på bilden ovan. Filmer som denna finns att tillgå på youtube, och kan utgöra både diskussionsunderlag och inspiration till eget berättande.

Radioprogrammen tar upp olika aspekter på rasism och finns att lyssna på på hemsidan och i apparna. Metropol har en särskilt tema-sajt där allt är samlat och lätt att hitta. Till exempel finns denna paneldebatt om rasism och diskriminering i nöjes- och krogvärlden på ungefär en kvart är en superbra utgångspunkt för att diskutera detta vidare i klassrummet.

/Maja Olsson

Lundströms bokradio – Läsa är silver, lyssna är guld

Besök på Lundströms Bokradio

Programmet Lundströms bokradio är ett litterärt magasin med bokcirkel, författarmöten, lästips och reportage som sänds i P1. Programmets sändningstider är lördag kl 8.05 med repris måndag kl 18.15. Men alla program finns självklart i sin helhet på programmets sida.

 

Programledare är Marie Lundström. Ett tips är att bli vän med henne på facebook för att kunna interagera kring programmet.

Förra lördagen sändes ett utmärkt program med fokus på talet som litterär genre i samband med att Martin Luther Kings kända tal I have a Dream fyllde 50 år. Perfekt att använda i undervisningen när man behandlar muntlig färdighet och retorik.

En spännande möjlighet som erbjuds genom programmet är att delta i bokcirklar. Under ett antal veckor läser Marie och ett antal författare ett verk tillsammans och diskuterar sin läsning. Här finns det möjlighet att läsa samma sidor med sin klass och delta i det litterära samtalet. Man kan välja att läsa såväl delar som ett helt verk. Det finns också möjlighet att delta i en diskussion kring läsningen på facebook, vilket säkert kan locka till ett större engagemang i läsningen. Exempel på verk som man läst är:

  • Madame Bovary av Gustave Flaubert
  • Processen av Franz Kafka
  • Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
  • Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami
  • Blonde av Joyce Carol Oates

Ett smart tips är att samtliga bokcirklar finns för nedladdning som poddradio – det kan vara lite trixigt att navigera på SR men här hittar du länken till samtliga bokcirklar.

Glöm inte att du lätt kan dela länkar till programmet med dina elever till exempel på er blogg, facebookssida eller twitter.

Jag ser en stor potential i Lundströms bokradio som öppen lärresurs och ser fram emot att dela mina erfarenheter av programmet i min undervisning  framöver.

Kommentarer, synpunkter, tips och idéer är alltid välkomna!

Maria Olsén

Lärare i svenska och engelska på Ölands Gymnasium