Ungdomskanalen Metropol

Sveriges Radio har två ungdomskanaler som sänder lokalt, Din gata i Malmö och Metropol 93,8 i Stockholm. Deras sändningar går bara ut lokalt men finns på nätet för oss i övriga världen.

Under vårt besök på Sveriges Radio träffar vi Anna Alexandersson och Emilia Melgar från Metropol. Målgruppen är åldrarna 15-25 med tydligast fokus på 17-årsåldern. Radiosändningen är egentligen bara en pusselbit i den helhet kanalen är och den plats den tar i lyssnarnas vardag och de berättar om hur man jobbar med att nå och ta intryck av sina lyssnare på olika vägar. Man är väldigt aktiv på sociala medier och informationsflödet går åt båda håll med att hela tiden nge svar och respons i sociala medier och att mycket av det som kommer in via Facebook, Twitter, mail, telefon eller andra medier påverkar och om möjligt tas med i sändning. Eftermiddagens sändningar bygger i princip på sådant som kommit in under dagen.

Image

Regelbundet har man en särskild satsning på något tema. Ett aktuellt exempel är kampanjen # Hur känns det? som tar upp vardagsrasism och människors behov av att berätta sin egen historia. Dessa större satsningar står på tre ben: radioprogrammet, sociala medier och IRL -event. # Hur känns det? byggde mycket på sociala medier. Teasers där kändisar berättar om hur de mött rasism, frågor som läggs ut och diskussioner som kommer igång. Samtidigt som radioprogram görs finns man på gator och torg och låter människor berätta hur de har känt, och berättelserna samlas  på väggar som på bilden ovan. Filmer som denna finns att tillgå på youtube, och kan utgöra både diskussionsunderlag och inspiration till eget berättande.

Radioprogrammen tar upp olika aspekter på rasism och finns att lyssna på på hemsidan och i apparna. Metropol har en särskilt tema-sajt där allt är samlat och lätt att hitta. Till exempel finns denna paneldebatt om rasism och diskriminering i nöjes- och krogvärlden på ungefär en kvart är en superbra utgångspunkt för att diskutera detta vidare i klassrummet.

/Maja Olsson

Vetenskapsradion Klotet

Marie-Louise Kristola, programledare för Klotet, tog emot oss på plan 6 i radiohuset när vi gjorde vårt studiebesök 14 februari. Hon berättade hur man utvecklat sin publikkontakt med facebookgrupp, twitter, blogg och plats på Sveriges Radios hemsida. De har nu en ”storredaktion” på över 2000 personer. Varje dag berättar hon på programmets facebooksida vad hon och programmets producent Johan Bergendorff och reporten Pelle Zettersten gör. Genom att ha alla personer i storredaktionen som resurs får redaktionen in massor av tips på ämnen att ta upp och personer att intervjua mm.

Jag berättade sedan vilken nytta jag haft av Klotet som omvärldsbevakare, kompetensutveckling och öppen lärresurs när det gäller min undervisning i naturkunskap.

Bo Hellström och Åse Möller föll sedan in och berättade vad vårt samarbete med Klotet betytt för vår utveckling av Global profil.

Eleverna Paulina Bäckström, Rut Näsman och Hanna Marelius fick sedan berätta hur det var att göra radiodagböcker och deras syn på skolans möjligheter med radion som öppen lärresurs och ljud som redovisningsform.

 

/Dan Frendin

Vad gör radioteatern just nu?


Du har väl hört talas om Raoul Wallenberg, Martin Luther King eller Moder Teresa. Men har du hört talas om Per Anger, Miguel Serveto eller “Mother” Jones? Världshistorien är full av människor som kämpat mot förtryck och för mänskliga rättigheter. ”Världshistorien” är också en serie dramatiseringar i Radioteatern om 365 viktiga personer som ägnat sina liv åt att göra insatser för sin om värld. 365 pjäser – en om dagen – under hela 2013.

Radioteatern, tillsammans med Forum för Levande historia, uppmärksammar Raoul Wallenberg- året 2013 med serien “Världshistorien” och en almanacka där varje person presenteras kort. Lyssna! Och fundera: vilket ansvar har jag för att ta hand om mina medmänniskor?

Jörgen Hedman