Lundströms bokradio – Läsa är silver, lyssna är guld

Besök på Lundströms Bokradio

Programmet Lundströms bokradio är ett litterärt magasin med bokcirkel, författarmöten, lästips och reportage som sänds i P1. Programmets sändningstider är lördag kl 8.05 med repris måndag kl 18.15. Men alla program finns självklart i sin helhet på programmets sida.

 

Programledare är Marie Lundström. Ett tips är att bli vän med henne på facebook för att kunna interagera kring programmet.

Förra lördagen sändes ett utmärkt program med fokus på talet som litterär genre i samband med att Martin Luther Kings kända tal I have a Dream fyllde 50 år. Perfekt att använda i undervisningen när man behandlar muntlig färdighet och retorik.

En spännande möjlighet som erbjuds genom programmet är att delta i bokcirklar. Under ett antal veckor läser Marie och ett antal författare ett verk tillsammans och diskuterar sin läsning. Här finns det möjlighet att läsa samma sidor med sin klass och delta i det litterära samtalet. Man kan välja att läsa såväl delar som ett helt verk. Det finns också möjlighet att delta i en diskussion kring läsningen på facebook, vilket säkert kan locka till ett större engagemang i läsningen. Exempel på verk som man läst är:

  • Madame Bovary av Gustave Flaubert
  • Processen av Franz Kafka
  • Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
  • Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami
  • Blonde av Joyce Carol Oates

Ett smart tips är att samtliga bokcirklar finns för nedladdning som poddradio – det kan vara lite trixigt att navigera på SR men här hittar du länken till samtliga bokcirklar.

Glöm inte att du lätt kan dela länkar till programmet med dina elever till exempel på er blogg, facebookssida eller twitter.

Jag ser en stor potential i Lundströms bokradio som öppen lärresurs och ser fram emot att dela mina erfarenheter av programmet i min undervisning  framöver.

Kommentarer, synpunkter, tips och idéer är alltid välkomna!

Maria Olsén

Lärare i svenska och engelska på Ölands Gymnasium

 

En reaktion på “Lundströms bokradio – Läsa är silver, lyssna är guld

  1. Thank you, I’ve just been searching for information approximately this topic for
    a long time and yours is the best I have came upon till now.

    However, what about the conclusion? Are you sure about the supply?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>