Hitta och dela program

Under denna sida lägger vi ut lite tips om hur man kan hitta program på SR:s sida samt några guider för hur gör för att dela SR:s program på sociala medier eller på din blogg eller webbsida.

Hur hittar jag program på SR:s sida?

1) Söka. I sökrutan kan du söka på det du är intresserad av. Vanligt är att man får för många träffar – t.ex. ger sökningen ”palmemordet” 10000-tals träffar. SR:s söktjänst använder sig i grunden av relevansrankning, vilket ändå gör att vi får ganska bra träffar i början av träfflistan.

Det går också ställa sökningen så att senast sända program hamnar först  - välj då  ”tid”. Ställd på tid kan vara bra om man t.ex. vet att det gick ett program som tog upp palmemordet tidigare på dagen.

Relaterade sidor
Söktips och hjälp

2) Bläddra Om du vet vilket program som gjort ett speciellt avsnitt du vill höra igen är det ofta enklare att söka på programmet och gå vidare in till programmets webbplats. Där bläddrar du fram till avsnittet du söker. Exempel: du vet att P3 dokumentär har gjort ett program om palmemordet. Sök då P3 dokumentär och bläddra dig fram till programmet på P3 dokumentärs sida.

SR har också gjort ett antal temasidor över aktuella ämnen som det kan löna sig att bläddra igenom. Temasidorna finns som rubriker överst på förstasidan. Exempel på temasidor är jordbävningar, Darwin och Tjernobyl.

Relaterade sidor:
Alla program

Under våren 2013 kommer programmen att börja taggas med en ny metod (taggas = ges ämnesord som gör det lättare för oss att hitta). Vi hoppas att detta gör det enklare för oss att hitta bland SR:s program på sikt.

Hur gamla program kan jag hitta på SR:s sida?

2007 började SR spara alla program så alla kommer åt dem via webbplatsen. Avsnitten i arkivet är ordnade under respektive program.

Äldre program är svårare att komma åt. Man kan söka fram program gjorda från 1979 till idag i Svensk mediadatabas. Program kan i många fall fjärrlånas in till Kalmar stadsbibliotek (mot avgift).  De kan också köpas via programförsäljningen på SR.

Dela program

Vi har tillåtelse att dela program som finns på SR, se användarvillkor.  SR har löst detta med hjälp av en inbäddad spelare, som fungerar bra i de flesta fall. Hur du ska göra för att dela beror på vart du tänkt dela den.

Börja med att leta upp det program du vill dela

För att dela till Facebooksida eller Twitter: Sök upp programmet och expandera vid pilen. välj ”dela”. Nu kan du välja var du vill dela någonstans.

Dela facebook

För att dela till blogg eller webbsida så ska du istället när du expanderat vid pilen välja ”bädda in klippet”. Välj ”mini” eller maxi” (styr storleken på spelaren på din sida, exempel på hur ”minispelaren” ser ut finns allra sist på denna sida). Klicka på ”kopiera kod” längst ned till höger. Gå till din webbsida eller blogg och klistra in koden där du vill ha spelaren. Om du inte får det att fungera så konsultera hjälpsidor på din blogg eller websida. Vid användning i en WordPress-blogg måste du t.ex. välja läget ”text” i stället för det förvalda ”visuell” för att få det att fungera. På andra bloggar eller webbsidor kan det vara andra inställningar eller handgrepp som behövs utföras.

bädda in klippet

Du kan också  välja att dela en programserie – där det senast sända programmet är det som spelas upp i stället för ett specifikt. Då bockar du i ”Låt spelaren alltid visa senaste programmet i serien”. Koden du sedan kopierar in på din webbsida eller blogg ger då en spelare som väljer det senast sända programmet av t.ex. ”Lundströms bokradio” eller som i exemplet nedan”Kropp & Själ”.

bädda in programserie

Om du bara vill dela en del av ett program så kan du också dela från en viss tidpunkt. Detta gör du när du är inne i spelaren. När inslaget du vill dela börjar så högerklicka och välj ”dela ut nuvarande tidpunkt”

Dela ut nuvarande tidpunkt

Nu har du fått upp en expanderad spelare där du antingen kan välja ”dela” (till Facebook och twitter) eller ”bädda in ljudet” (till webbsida eller blogg).

Exempel på inbäddat program – ”alternativ mini”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>